O ztracené tváři

Obrázek uživatele Arengil

Téma: Sedmikrásky
Fandom: Budeč/Adéla ještě nevečeřela
Žánr: Mysteriózní horor
Poznámka: Drabble je volným pokračováním Saulovy cesty. Živel vody je hermetiky považován za „ženský“, pasivní a stahující; v tarotu symbolizován poháry (popisují zejména mezilidské vztahy a svět emocí)

V Damašku sedmikrásky nerostou, uvedl svůj první dopis domů a mrzutě se probíral chudičkou sbírkou pouštních úlovků ve svých herbářích… Odložil pero.

Návštěvu u Kabtů Pavel rozebírat nechtěl. Měl v úmyslu Aframově sestře Ramzí věnovat Květenu kraje Jindřichohradeckého se zvláštním přihlédnutím ke Kardašově Řečici, kterou zkrášlil vlastními ilustracemi, ale káva byla hořká a on to nepochopil…

Do dopisu přátelům to také nenapíše. Elzu zajímali spíš nemrtví.
Zvedl hlavu od psaní a zadíval se z okna. Z mešity, se kterou byla sedmibranská škola propojena, sem zalétaly útržky první ranní modlitby, se kterou se zde uvykl probouzet.

…As-salátu Chajrun Minan-naum…
Modlitba je lepší než spánek…

Snad mají pravdu… V téhle hodině je staré město, uzavřené sedmi branami nejmagičtější. Pavel bloumal po sánu – jediné viditelné části Bran, kde se studenti bez povšimnutí mísili s davem obyčejných, spěchajících každý po své práci.
Potřeboval dopis poslat. Ale k vyvolání spěšného džina neměl oprávnění a Aframa se na jiný způsob ptát nechtěl…

Načerno se připojit ke zdroji vody sice zavánělo průšvihem, ale lepší než nic. Naklonil se k mřížoví umajjovské studny a hodil do ní dopis. Po hladině se rozeběhly kruhy…
Když se voda ustálila, bylo v ní nebe, minaret i mříž. A to bylo všechno.

Rok: 
2011
Komentáře (archiv): 

So, 2011-04-23 11:42 — Profesor
Hezká atmosféra.

Hezká atmosféra. Plná stesku a horkého slunce.

So, 2011-04-23 20:26 — Arengil
děkuji.

děkuji.

Čt, 2011-04-21 10:28 — Danae
Já asi nechápu skoro nic, ale

Já asi nechápu skoro nic, ale děsně si užívám tu atmosféru! Ten stesk pod žhavým sluncem a chuť arabskéhu cukrkandlu na jazyku. A dovzdělám se a všechno pochopím!

Čt, 2011-04-21 14:10 — Arengil
Za to můžu já...

Nestihla jsem tam už dodělat vysvětlivky. :(
Ramzí Pavlovi neosladila kávu (čímž mu dle syrských zvyklostí dala najevo, že o něj nemá zájem - pochopila totiž ten nevinný dárek jako jednoznačnou výzvu...)
Dám to pak dohromady na Lj, aby to bylo srozumitelné.

Čt, 2011-04-21 09:47 — Erendis
Cizinec v cizí zemi. Zavání

Cizinec v cizí zemi. Zavání to steskem.
Palec nahoru za arabštinu.

Čt, 2011-04-21 14:10 — Arengil
dík

za milý komentář

Čt, 2011-04-21 00:26 — Julie
Mně hrozně dlouho trvalo, než

Mně hrozně dlouho trvalo, než jsem pochopila Adélu. Každopádně je tam strašně moc nakousnutých věcí. Správným způsobem nakousnutých. Všichni (doufám, že se ostatní všichni budou hlásit) doufáme, že to dopíšeš (nebo rozepíšeš).

Čt, 2011-04-21 00:02 — Aries
mně to nepřipadá hororový.

mně to nepřipadá hororový. Teda ten konec jo. Ale strašně se mi to líbí celé

Čt, 2011-04-21 00:17 — Arengil
Je to spíš smutný,

než hororový, to uznávám (a dík za čtenářskou věrnost), ale kdybych já ztratila odraz, asi by mě to solidně vyděsilo. Krom toho pro mě byl největší horor nastavit to ze stopadesáti na dvě stě za pět minut.
Hlavně doufám, že v tom je srozumitelná ta syrská tradice s tím kafem.

Čt, 2011-04-21 00:22 — Aries
samozřejmě, z přeslazeného

samozřejmě, z přeslazeného arabského kafe jsem šílela pár let. Ale ten Orient je prostě nádhera a tohle se mi líbí ještě víc než ten začátek. Jen tak dál

Čt, 2011-04-21 00:31 — Arengil
Já ho naopak ráda :)

a i doma si do kafe sypu kardamom a mraky cukru. To mi totiž v Damašku vysvětloval kamarád, co tam studoval, že když nějakej kluk má zájem o holku(pokud je slušně zabezpečený a nejlépe Evropan :), tak přijde na návštěvu a ona mu uvaří kafe. A když ho neosladí, nebo dokonce osolí, znamená to, že bude proti. A on pak o ní rodinu nepožádá a nikdo tak neztratí tvář...

Čt, 2011-04-21 00:35 — Aries
Tak tohle jsem ale nevěděla.

Tak tohle jsem ale nevěděla. Tolik potenciálních nápadníků přišlo vniveč, ach jo :-)

-A A +A