1954

Obrázek uživatele Apatyka
Drabble: 

Obyčejná ulice. Lidé chvátají na oběd, děti úprkem opouští školu. Mladík s pugétem růží nervózně sleduje hodiny. Agent StB v civilu si zapálí cigaretu. Vdechne kouř a představí si, co všechno by mohl získat. Možností je téměř nekonečné množství, vždyť ten chlap zrazuje svou socialistickou vlast...
Jo, zrazuje, vrátí se agent s nádechem do reality, jenže pěkně prohnaně. Dokázat se mu nedá naprosto nic. A je mezi lidmi příliš známý, než aby se ho mohli zbavit pěkně tiše.
No tak, člověče, snaží se agent o telepatii, udělej chybu. Já tě chytnu a budu moct vzít ženu a děti k moři...

Závěrečná poznámka: 

Konstruktér tanků Alexej M. Surin v první polovině padesátých let podle StB posílal do Švýcarska a Švédska návrhy na vylepšení tanků. Byl sledován, StB si byla prakticky jistá, že republiku zradil - a naprosto nic mu nedokázali. Surin (pokud zmiňované návrhy skutečně posílal) neudělal jedinou chybu. Do spisu pak napsali, že Surin je prostě až moc chytrý.

Komentáře

Obrázek uživatele Faob

Zírám, perfektní střípek i zpracování, šup do oblíbených!

Obrázek uživatele Apatyka

Děkuji!

Obrázek uživatele Aries

perfektní

Obrázek uživatele Apatyka

Díky!

Obrázek uživatele Saphira

Úžasné a poučné, líbí :)

Obrázek uživatele Apatyka

Děkuji :)

Líbí :-)
Vím, že to není tak veselé, ale připomnělo mi to jednu povídku od Jaroslava Haška. V ní byla razie rakouských úřadů na sokolské funkcionáře. U jednoho našli sokolskou čamaru, u druhého čepici s pérem, u třetího nic, a toho právě zavřeli, protože byl rafinovaný.

Obrázek uživatele Apatyka

Díky!
Tu taky neznám, díky za tip. Ale Surina právě nezavřeli :)

Obrázek uživatele Aplír

Moc pěkné napsané.

Obrázek uživatele Apatyka

Díky.

Obrázek uživatele wandrika

Páni, zaujímavý kúsok histórie.

Obrázek uživatele Apatyka

Díky

Obrázek uživatele Tora

Velmi zajímavé, a dobře zpracované. Díky.

Obrázek uživatele Apatyka

Já děkuji.

Obrázek uživatele mila_jj

Moc pěkně napsané. Do oblíbených to dávat nebudu, protože tě tam mám celou. :)

Obrázek uživatele Apatyka

Díky :)

Obrázek uživatele Arenga

Výborné!

Obrázek uživatele Apatyka

Díky!

Obrázek uživatele Rya

Strašně zajímavé a výborně podané.

Obrázek uživatele Apatyka

Děkuji velice.

Obrázek uživatele KattyV

Zajímavé, vážně.

Obrázek uživatele Apatyka

Děkuji.

Obrázek uživatele Remi

Prosím, kam chodíš na tyhle informace? Vážně by mě to zajímalo, protože jsou fakt zajímavé a já jsem je nikdy neslyšela. Škola, internet, nebo to prostě nějak víš? ;)

Obrázek uživatele Apatyka

Máma pracuje ve Slovanském ústavu Akademie věd České republiky... a zabývá se právě ruskou emigrací v Československu (tedy tou emigrací, co sem přišla po bolševické revoluci) (se zaměřením na všední život a všechny, co nejsou literáti nebo jiná umělecká pakáž).
Já k tomu přišla původně jako slepý k houslím, skrz korektorování máminých článků, potom jsem zjistila, že tátův děda byl emigrant... a pak už jsem se vezla. Proběhla výstava v letohrádku Hvězda a já tam absolvovala komentovanou prohlídku. Máma byla jednou z organizátorek a taky přispívala do obou katalogů, které k té výstavě vyšly - takže oba mám teď na stole a čerpám z nich do drabblat. Potom jsem v devítce dělala absolventskou práci na všední život emigrantů v meziválečném Československu. .. No a už je z toho můj velký koníček. Takže se s mámou o tom hodně bavíme i třeba v souvislosti se zprávami (budou rekonstruovat OC Kotva -> Kotvu projektovali syn a snacha emigranta -> ten emigrant, to byl...)
Jinak ve škole spíš v tomhle ohledu vzdělávám já - je to strašně neznámé téma. A na internetu aby to člověk hledal lupou (a ještě jsou to většinou blbostě...) :)

Obrázek uživatele Remi

Tak to je vážně něco. Přijde mi úžasný, když někdo takhle jede takový téma do hloubky. Máš můj obdiv!

Obrázek uživatele Apatyka

Já jsem hrozně ráda, že to někoho zajímá :)

Obrázek uživatele neviathiel

Ono to vypadá tak lehce, a přitom je to děs

-A A +A