U okna

Obrázek uživatele strigga
Úvodní poznámka: 

Já vám ani nevím proč, ale když přemýšlím nad výběrem, vytane mi vždycky tohle. Možná proto, protože tohle jsou pro mě prostě oni dva. A protože ve výběru mívám skoro vždycky něco potterovskýho. A tak přestože možná bylo nejhůř uchopitelný a pochopitelný z mých letošních (koneckonců je to taky součást příběhu, kterej jsem se nikdy neobtěžovala sepsat), přestože ho okomentovalo nejmíň lidí a tak.. mám ho prostě nejradši :-)

Psáno na téma Masky (doteď se divím, že mi to kontrolor uznal :-)).

Drabble: 

U okna je chladno, venku padá sníh. Přesto ho otevře dokořán a uchváceně se dívá ven - nevnímá špinavé šedivé noční náměstí, zaparkovaná auta, oprýskané stěny domů, přetékající popelnice ani tlumená světla zaprášených lamp. Jako by nahlédl pod masku toho všeho, najednou vidí úplně jiný svět - mihotavá světla v oknech hradu, věže a hlásky, temnotu lesa, jezero odrážející oblohu plnou hvězd. Skoro se usměje, i když mu něco říká, že tohle všechno je dávno pryč.
Na parapetu před ním přistane hrnek kakaa.
"Chybí ti to, viď?"
Nemá cenu nic předstírat, znají se příliš dobře. Dál se prostě jen mlčky dívají spolu.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

Tohle drable se mi moc líbilo

Obrázek uživatele strigga

Děkuju! :-)

Nějak mě chytla nostalgie..

Obrázek uživatele Faob

Čtu několikrát, s malou znalostí fandomu a stále větší pročteností jeho specifických odnoží se mohu strašně plést, takže úplně vytrhávám z kontextu a přisuzuji střípku vlastní význam, co je v něm univerzálního pro mě: návrat do "každodennosti" z každé intenzity, ať už je to válka, disent, náročný tábor či DMD třeštění, je strašně zvláštní i těžký, když jeden i jen trochu pamatuje tehdy přítomnou bolest a trápení, ale současně ví víc, vidí po povrch, aktuální starosti jsou chtě nechtě menší a bylo by urážkou těch někdejších, kdyby se pod nimi hroutil... Leckteří tento návrat prostě nezvládnou (ty mnohé ztracené válečné generace), někteří najdou vzácně vyvážený postoj přiblížený Tvým střípkem: ano, chybí, jisté nostalgii se neubrání, ale nehledí fakticky zpět, ale kolem sebe, a se znalostí minulého pod vnější povrchy věcí. Asi tak.

Obrázek uživatele strigga

Fíha, děkuju za tak dlouhý komentář! Mně se moc líbí, jak si i ve fandomech, které jsou ti cizí, hledáš to svoje. Já většinou skončím tím, že si řeknu "Hm, to nechápu, asi mi chybí kontext". :-D A přitom se toho ve spoustě textů dá tolik najít.. děkuju, to je inspirující :-)

-A A +A