Bez chybičky

Obrázek uživatele Envy
Fandom: 
Drabble: 

Umně nanesesý make-up, pečlivě vybrané šperky a ozdoby do vlasů. Šaty značné kvality, ale též řádného střihu a barvy, které prošly kritickým výběrem matky a babičky - matriarchy domu. Vše musí naznačovat, že je ctnostnou dívkou ze vnitřku domu. Zároveň však má celý její vzhled nalákat toho nejlepšího ženicha.

Dívka se na sebe dívá v odrazu měděného zrcadla. Její vzhled je bezchybný, a od mala byla vychována k excelenci ve všech kategoriích umění - malbě, poezii, šachu, a hře na qin. Cílem rodiny je přilákat bohatého, urozeného a dobře postaveného ženicha.

Sama dívka však jen tajně doufá, aby na ni byl hodný.

Závěrečná poznámka: 

Děj se odehrává ve staré Číně. Ačkoli abych byla upřímná, veškeré mé znalosti o poměrech ve staré Číně pochází z moderních novel, případně z poznámek překladatelů či meta postů na tumblru. Bohužel, ženy byly většinou jen komodita jak získat dobré vztahy a pozici s jinými rodinami. Uvnitř domu mezi sebou soupeřily o postavení a moc v rodině. Netvrdím však, že nebyly výjimky, či že se tak dělo vždy a všude. (A nebo že to byl problém jen Číny.)

Poznámka o čtyřech uměních - během let (dynastií) se kategorie mohly lehce měnit, zmíněné čtyři jsou nejběžnější (aspoň dle mých omezených znalostí)

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

Zajímavé drabble. Čína je opravdu jiný svět (a ta historická zvlášť).

Obrázek uživatele Envy

Děkuji. Ano, oni mají úplně jinou mentalitu. Po letech čtení mi přijde, že do toho dokáži nahlédnout, ale je to skutečně tak jiné, že za každým rohem objevuji něco nového.

Výborně popsané (teda taky o tom moc nevím) a lidsky přiblížené. Bdí to dojem takové živoucí dekorace, pod kterou se ale schovává skutečná bytost s lidskými city.

Obrázek uživatele Envy

Děkuji. Dle toho co jsem pobrala nejsi daleko od pravdy. Ony opravdu byly živoucí dekorace, jednalo se tak s nima a ony se tak také musely chovat. Byly to královny pasivní agrese, a chytrými slovy kličkovaly okolo urážek. Asi jim ani moc nepřipadalo, že se musely o své muže delit s jinými ženami, a snášet to s grácií, protože jinak byly nevzornými (nectnostnými) manželkami a za to byly postihny v rodině, a ostuda na veřejnosti. Mimo to rodina do které se narodily či přivdaly plně ovlivňovala jejich společenské postavení. Netuším, jak se tam skutečně žilo, ale dle toho co vím to pro mnohé musel být velice smutný život plný frustrace, pokud neměly někde v rodině skutečně dobrého muže, kterému by na ní záleželo, a který by měl tu moc/postavení, nějak její život ovlivnit (ideálně otce či manžela, a ještě ideálněji pokud nebyli syny konkubíny, ale tady opět záleží na vlídnosti členů rodiny, plně věřím, že byli i tací, kde v rodině byli vstřícní k sobě navzájem).

Vlastně mi tady i dochází, že drabble je trochu zavádějící, nevěstu pro syna většinou vybírala matka a babička (matriarcha domu), muži pak většinou už jen kývli zda ano, či ne a chtějí jiné děvče pro syna rodiny.

Čína hodně jela na bázi rodinné hrdosti a cti, vše co se nehodilo ukázat bylo zametáno pod koberec a silně tutláno, ze vseho nejvíc lidské pocity (v rámci "zachování tváře "). Z mého evropského moderního hlediska museli být ti lidi neskutečně smutní, každý izolovaný svou vlastní maskou a determinován svým narozením.

Obrázek uživatele Saphira

Moc krásně popsané.

Obrázek uživatele Envy

Děkuji :)

Obrázek uživatele Peggy Tail

Baf.

Obrázek uživatele Envy

Buf :)

-A A +A