Co je to vlastně fanfiction? a další otázky

Obrázek uživatele strigga

Tohle fórum zakládám, poněvadž jsem od přírody otravný teoretik, kterého ke všemu napadají miliony ještě otravnějších otázek. A taky možná proto, že fanfikci se věnuju osm či kolik let, dva roky z toho trávím mezi všemožnými literárními vědci a jsem frustrovaná z toho, že téměř žádný z nich nepovažuje fanfikci za něco natolik důležitého, aby se o ní alespoň okrajově teoreticky zmínil.

Zde si tedy můžeme o fanfikci teoretizovat, jak se nám zlíbí :) pokládat si otázky, hledat společně rozumné odpovědi téměř na cokoli v šíři tématu.

Je možné, že se diskuse rozběhne do kontroverzních témat - například "Je fanfikce krádež?" (nedávno jsem o tom četla článek, pro zajímavost či podnět tady). Proto prosím o slušnost, dodržování pravidel, Vodní příměří, chladnou hlavu atd. atd.

Obrázek uživatele strigga

A rovnou přidávám otázku, která mě momentálně zajímá ;) :

Hypotetický příklad první:

Dejme tomu, že si J.K.Rowlingová (která, pokud vím, proti fanfikcím na vlastní dílo nic nemá) založí účet na jakékoli webové stránce, například fanfiction.net, a bude tu pod přezdívkou psát povídky ze světa Harryho Pottera. Kromě nevinných povídek také povídky, které řeší, "co by kdyby", mění význam nebo vyznění díla, zasahují do kánonu a podobně.
Po nějaké době se provalí, kdo se za přezdívkou skrýval. Budou se pak tyto povídky klasifikovat jako fanfiction, nebo se najde někdo, kdo prohlásí, že byl pozměněn kánon? Stal by se z těch povídek jaký si "nový kánon", nezávislý na tom původním? Bude pak záležet na názoru samotné Rowlingové?

Hypotetický příklad druhý:

Dejme tomu, že se letos zjistí, že J.R.R. Tolkien si do šuplíčku napsal spoustu dalších příběhů, z nichž některé - opět - například mění děj Pána Prstenů. Dejme tomu, že by si pro zajímavost sám napsal to, o čem se zmiňoval ve vlastní předmluvě ke Společenstvu Prstenu - že by "válka legendární", tedy válka o Prsten, byla inspirována válkou skutečnou. (.. "byl by se Prstenu jistě někdo zmocnil a použil jej proti Sauronovi; ten by nebyl zahuben, ale zotročen, a Barad-dur by nebylo zničeno, ale okupováno...") Jak bychom se zachovali v tomto případě? Prohlásili bychom nalezenou verzi za jakýsi alternativní vesmír?

Určitě existuje spousta dalších možných odpovědí, které mě nenapadly. Ptám se na to proto, protože si myslím, že snad každého autora někdy napadne, jak by to s jeho již existujícím příběhem bylo, "kdyby". A vsadím se, že někteří si o tom i napsali. A v době, kdy lačně vydáváme pomalu všechno, co v pozůstalosti některých autorů najdeme - jak bychom se k tomuhle postavili?

Díky za všechny případné nápady a podněty :)

Obrázek uživatele Julie

Já bych rozlišovala fan fiction jako takovou a metody, které fan fiction používá. Já nevím, jestli znáš knihu nebo film "Poslední pokušení", ale má všechny znaky fan fiction. Vychází z již publikovaného díla (Bible) dávají se tam dohromady postavy, které spolu podle originálu nic neměly, a ještě navrch je to přiznané AU. Takže vyslovené použití fan fiction metod.
Jenomže já si myslím, že pro definici fan fiction je podstatné i médium, přesněji řečeno to, že vzniká v rámci komunity, která je určitým způsobem otevřená a podílí se na vzniku díla. Podle mě má ff poměrně dost vlastností klasické orální literatury a zároveň open source. U "klasické" literatury autora ovlivňuje jen omezená skupina lidí (netvrdím, že tu nebudou výjimky), ale ve ff neustále kolují nápady dalších lidí. A je to nejen originální dílo, ale i způsoby jeho interpretace, určité oblíbené typy příběhů (klišé:-)) a i samotná skutečnost, že něco se lidem líbí a něco ne.
FF je podle mě průnik tohohle komunitního principu a jednoznačné inspirace cizím vydaným dílem.
A mimochodem, vztahuje se vodní mír i na OSU? Nejsem právník, ale myslím, že děsně kecaj.

Obrázek uživatele Danae

Dokud se OSA nebude účastnit DMD, můžeme ji po libosti dehonestovat ;)
Obrázek uživatele Champbacca

Ne že by to bylo relevantní, ale... jsi si jistá, že se tak už nestalo? :)

Obrázek uživatele Julie

Myslíš, že se zástupci OSA tajně účastní DMD?

Obrázek uživatele Champbacca

No, já bych možná nejen myslel, ale rovnou věděl, nicméně mě trochu matou termíny "zástupci" a "tajně" :)

Obrázek uživatele strigga

Díky! Poslední pokušení neznám, ale myslím, že se podívám. A tohle se mi jako uchopení tématu dost líbí, vyplývají z toho docela jasné odpovědi ;) komunitní princip je super termit, to bych někde zavedla. A v podstatě s tím souhlasím. Můžu se zeptat, jako co bys tedy klasifikovala mnou uvedené příklady? FF to (podle tvé definice, která se mi líbí a se kterou teď pracuju) není ani v jednom případě; co to tedy je? Mělo by se to vydat? Má to (v hypotetickém případě Rowlingové) "větší právo" být vydáno než jakákoli jiná fanfiction?

Vodní mír nastane, až se OSA utopí :D

Obrázek uživatele Julie

Jo, mohla bych taky odpovědět na otázku:-) Já si myslím, že to záleží na motivaci autora. V případě Tolkiena bych se přikláněla k tomu, že jen použil metody fan fiction, a mělo by se to brát jako originální dílo. Z mého pohledu to klidně může existovat jako samostatná kniha, ze které Jackson následně udělá minimálně devět filmů:-) Jako fan fiction bych to nebrala, protože tam neexistuje ten komunitní princip.
Rowlingová je mnohem zajímavější. Vliv komunity by tam jednoznačně byl a navíc by to sama prohlásila za ff. Pro mě by tu zásadní roli hrálo, co vlastně napsala. Pokud by to byl osmý díl HP, tak by to myslím časem stejně někdo vydal (asi by nebyl problém s autorskými právy) a jako nový kánon by to fungovalo. Zajímavější by ale asi bylo, kdyby to byla taková ta interpretační fan fiction, která si s kánonem nějakým způsobem hraje. Třeba by se tam zjistilo, že Bellatrix byla vlastně děsně hodná a nespravedlivě odsouzená. Prostě by tam hodně silnou roli hrály fan fiction metody, abych použila vlastní terminologii. To bych se i klidně vsadila, že by někdo za kánon neuznal. Docela si dovedu představit, že by existovaly dva (nebo i víc) kánony. A právo na vydání... Čistě z mého pohledu by měla komunitě minimálně hodně hezky poděkovat a v ideálním případě to nechat v elektronické podobě zdarma ke stažení/čtení.

Obrázek uživatele strigga

K tomuhle snad ani nemám co dodat, viděla bych to velmi podobně, ne-li stejně. A díky za doplnění, nedošlo mi to, ale je pravda, že u Rowlingové by ten komunitní princip (jupí, termit) roli hrál.
Teď přemýšlím, co by Rowlingovou vedlo k tomu, aby se osmý díl HP rozhodla napsat jako anonymní fanfikci :D vůbec jsem položila docela absurdní otázku, ale zajímá mě to. A měla jsem na mysli právě spíš tu druhou možnost. Díky za vyjádření! ;)

Obrázek uživatele Aries

Nejsem si jistá, jestli by něčeho takového byla schopná Rowla, ona je přece jen taková konzervativnější, ale dovedla bych si představit nějakého multimediálnějšího autora, co by něco takového vytvořil čistě pro tu srandu jako určitou mystifikační hru. To by myslím nebylo nemožné.

Obrázek uživatele Julie

Já si taky celkem dovedu představit, že tohle někdo udělá naschvál. Steně jako si dovedu představit, že někdo záměrně napíše AU na vlastní dílo.

Obrázek uživatele strigga

Jop, já si taky někoho jiného celkem představit dovedu. Rowlingovou asi ne, ale jinak bych se asi ani nedivila. :)

Obrázek uživatele Lunkvil

Zajímavé, že zrovna po téhle diskusi se objeví článek o tom, že Rowla skutečně něco napsala. Je to kánon, je to fanfiction? ;-)

Obrázek uživatele Aries

Asi bych si dovolila citovat sama sebe o chlíveček níž a velmi vědecky to nazvat "něco jako ff" :-)

Obrázek uživatele strigga

Jé, to je dobrý, díky za informaci! A já nevím, no.. pottermore je myslím poměrně oficiální web, navíc se ví, že to napsala přímo ona, chybí tu ten komunitní princip, o kterém psala Julie.. teda, soudím jen podle článku, zatím jsem to nečetla, takže mě kopněte, jestli jsem vedle a plácám. Není to čistá ff, ale pro mě to má asi blíž ke kánonu. Ačkoli, psala to Holoubková, a všichni víme, že co píše Holoubková, to nemůže bejt kánon ani náhodou :D

Obrázek uživatele Aries

Já bych řekla, že možná spíš obráceně. Ff to není, protože to napsala sama autorka kánonu a předpokládám, že i když změnila úhel pohledu, tak hodlá zachovat kanonické reálie. Eventuelně si je přimyslet a zas to bude kánon. Ale ten komunitní princip tam naopak vidím, zveřejnění na fanouškovských stránkách tomu naopak nahrává. Nevím, jestli je přístup na pottermore placený, já jsem se tam ani nepokoušela dostat, ale jestli není, tak tím spíš.

Obrázek uživatele strigga

Jo. Teď jak na to koukám, asi máš spíš pravdu ty - myslela jsem, že Pottermore je autorský projekt Rowlingové, na kterém uživatelé můžou akorát čerpat informace a hrát si na kouzelníky, ale ono to zřejmě funguje jako prostor pro fanoušky, který si mohou sami utvářet, přičemž Rowla se mezi ně v podstatě sama dobrovolně řadí tím, že tam čas od času sama přihodí nějakou informaci. Nejvíc ze všeho se mi chce říct, že je to totální mišmaš, ale to by asi bylo moc málo vědecký, co. :D Takže jo, s komunitním principem souhlasím. A taky se to tím přibližuje blíž k ff. Být to na mně, nazvala bych to "sama si z toho schválně nechává dělat guláš a občas do něj přihodí bramboru". :D

Obrázek uživatele Aries

Rowlingová se kdysi dávno nechala slyšet, že by časem chtěla HP přepsat a vylepšit. Doufám, že už si to rozmyslela, protože jestli neměla na mysli jen formální kosmetické úpravy a uvažovala by o nějakém podstatnějším zásahu do příběhu, tak to by byla nebyla fanfiction ale maglajz zcela bez ohledu na výhrady vůči původní verzi.
Já jsem začala psát na dmd něco jako ff k lišákovi, dokonce pod jinou přezdívkou než vlastní povídky. A docela mi to vyhovuje jako takové doplňující střípky a scénky o tom, co se děje, když se vlastně zrovna nic neděje, protože na to v povídkách není prostor. Ale dávám si bacha, aby se mi to s vlastním kánonem nepralo. Napsat něco dejme tomu alternativně jinak, to si teda absolutně nedovedu představit, bych se asi musela děsně porafat sama se sebou a je mi jasný, že bych se přehádala a nic by z toho nebylo :-)
Myslím, že Julie má pravdu - kdo už by se v tom taky měl vyznat líp, že.

Obrázek uživatele strigga

To tedy taky doufám. Rowlingová není Shakespeare a snad to i ví :D každopádně souhlasím, že by to byl maglajz. Proto jsem psala jen o případu, kdy by ze sebe udělala "obyčejnou pisatelku fanfiction", která si na nějakém veřejně přístupném webu může dovolit s kánonem provést takřka cokoli.

Já si to právě u některých svých (většinou nevydaných) věcí představit dovedu, kolikrát se mi povede napsat několik verzí toho samého (nebo části toho samého). Kdyby se ze mě jednou stala slavná spisovatelka, myslím, že editoři a další individua by se po mé smrti z roztříštěnosti mého díla zbláznili.. :D

Obrázek uživatele Aries

Nevydané věci (zveřejnění na internetu považuju za vydání, prostě jakmile si to může přečíst i někdo jiný než autor nebo beta) beru jako pracovní materiál, s tím nemám problém všelijak šoupat a měnit.
No, ono se stává, že se někde najdou nějaké poznámky, pokusná torza nebo koncepty a je nebo spíš byl-li autor patřičně geniální, tak se to klidně vydá a říká se tomu spíš dokument než fanfiction. A vzpomněla jsem si, že Čapek napsal dvě verze té povídky o šlépěji a taky se to nepovažuje za fanfiction. A Agatha Christie má stejnou zápletku ve dvou povídkách a další v jedné povídce a jednom románu.
Kdyby Rowla vydala ff na HP pod přezdívkou, tak by to ff byla. Ale podle mě by se nesměla přiznat. A nebo by to aspoň nesměla vydat knižně, pokud by se nakonec přiznala.

Obrázek uživatele strigga

U mě to tak právě mnohdy není. Pracovním materiálem nenazvu něco, o čem si už delší dobu myslím, že to vydat ani nechci - a ne proto, že by se mi to nelíbilo, ale proto, že si to píšu prostě pro sebe a usoudila jsem, že mi to tak stačí. Jenže v tom hypotetickém případě, že bych umřela slavná (je fakt blbé mluvit takhle o sobě, berte to tak, že mluvím o někom jiném :D), by se dost možná našel někdo, kdo by se se souhlasem mé rodiny hrabal v mé pozůstalosti, našel to tam a chtěl to vydat. (Kafkovi to taky vydali, žejo, i když u něj to teda byl ten případ, že se mu to nelíbilo.) Co by s tím potom dělal, kdyby zjistil, že každá druhá část má více verzí a ani jedna z nich vlastně není hlavní, to opravdu nevím.. :D možná by z toho nějakou "hlavní" podle kdovíjakých kritérií vybral a udělal z toho tak dílo, které by to původní o dost ochuzovalo.
Jinak si myslím, že je ještě třeba rozlišovat mezi tím, co autor napsal "před" vydáním svého díla (což jsou ty poznámky, koncepty, náčrtky, etc.), a co až po něm. To s tou Čapkovou povídkou je zajímavý argument, ale taky rozhodně netvrdím, že by se tomu fanfiction říkat mělo :) v tomhle případě se opravdu prostě jen ptám a čím víc názorů budu znát, tím ucelenější názor si dokážu sama vytvořit.
A v tom závěru se s Julií docela shodujete a já s vámi taky zatím docela souhlasím, díky ;)

Obrázek uživatele Tess

A proč by to proboha živýho nesměla vydat knižně? Ona přece k tomu vesmíru má všechna práva, takže knižně může vydávat cokoliv z něj, i to, co by předtím uveřejnila pod pseudonymem jako fanfic.
Otázkou je nakolik by byl případný nakladatel nadšený z toho, že vydává věc, která je volně dostupná na internetu. To by ji asi stáhla. Ale vydávat si z HP může úplně všechno, kdyby chtěla poznámky k alternativnm verzím tak může i poznámky k alternativním verzím.
BTW právě jsem si uvědomila, že Baen má volně na stránkách dostupné některé z knih Davida Webera - s jeho svolením (Baen je nakladatel DW a ke knihám mají sdílená práva).

Obrázek uživatele Danae

Já myslím, že Aries tím chtěla říct, že ve chvíli, kdy JKR vydá svou hypotetickou fanfiction, přestane ta být fanfiction, protože z zmizí jeden zásadní rys, a to je nekomerčnost/komunitnost.
Obrázek uživatele Tess

Jo, v tu chvíli, kdyby JKR na ff.net prohlásila "Ta Hermiona73 jsem já!" a tím se odmaskovala, tak by to přestala být fanfiction a stalo by se to autorským paraelním vesmírem, dejme tomu. Imho nezáleží na tom, jestli by to potom vydala... vydat by to jasně mohla. Ale ne jako fanfiction. Protože by to nebyla fanfiction. To je pravda.

Obrázek uživatele Danae

V tom evidentně panuje obecná shoda :)
Obrázek uživatele Aries

Jo, myslela jsem to přesně tak, jak píše Danae.
Ono by to bylo strašně divné. Napsat třeba HP znova jinak, dejme tomu, že tentokrát by Voldy vyhrál. A taky to vydat jako další svoje plnohodnotný dílo. To by byl masakr, to se jinak říct nedá, a osobně bych to považovala už za případ pro psychiatra, nikoliv pro literární teoretiky. Ačkoliv anonymně a předstírajíc, že je někdo jiný, by to teoreticky udělat mohla. (Já bych to na jejím místě nervově nezvládla ani tak).
Dovedu si představit nějaký odštěpný díla, nakonec ona Rowla něco podobného má na Pottermore, ne? Nebyla jsem tam, ale něco jsem tak zaslechla. Nějaké rozvedenější příběhy vedlejších postav. To by se klidně i knižně vydat mohlo, pokud to teda stojí za čtení, a ff by to pochopitelně nebyla.

Obrázek uživatele Tess

No tak JRR začal ke konci života přepisovat Hobita - právě aby ho dostal do podoby víc podobé Pánu prstenů a míň pohádkové. Nestačil ho dopsat, není ani polovina a nebude to vydané - dědici na tom sedí. Ale prý do toho nechali kdysi nahlédnout Jacksona. Prezenčně :D
Podle mě by to vyšlo jako paraelní vesmír k stávajícímu.
Vezměmě se třeba Drakeny z Pernu, tam co další kniha série tak upravovaný kánon, a někdy docela masivně. Autorka to jasně přiznala (sět se jí během psaní dál vyvíjel) a nikdy to neřešila až na doporučení v jakém pořadí číst knihy série.
U autorů, kteří jsou tvůrci světů záleží na tom, jak se k tomu staví oni. IMHO autor sám na sebe nikdy nenapíše fanfic, ale může napsat paraelu. Toť rozdíl. Protože autor, tvůrce světa, má k dispozici mnohem víc informací o postavách než kdokoliv z venku.

Obrázek uživatele strigga

O tom přepisování Hobita vím, o Jacksonovi ne.. jestli se ovšem řídil podle toho, začínám podezírat Tolkiena, že byl utajený génius, poněvadž ta scéna s Bomburem v soudku ve druhém díle fakt stojí za to.. :D pardon, chudák Tolkien. Už mlčim, už mlčim.
To je diskriminace schizofrenických autorů, toto :D ale chápu, jak to myslíš, dík :)

Ten případ Karla Čapka sem podle mě nepatří, tam se jedná sice o další povídku na dané téma, ale docela odlišnou, takže ty dvě můžou klidně jakž takž koexistovat, i když se třeba ve školách uvádějí jako dvě věci z různých období, která možná odrážejí nějaký autorův vývoj. Bylo by asi zajímavé vědět, jaký postoj k tomu měl sám Čapek, jestli tu starší Šlépěj považoval už za zapomenutou a překonanou a nové Šlépěje ji měly nahradit, nebo ne. Jinak by se asi takových případů našlo v literatuře dost, momentálně si vzpomínám třeba na Dürrenmatovu Návštěvu staré dámy - té také předcházela o dost jednodušší povídka na stejné téma.
Kdoví, v minulosti mohli možná lidé považovat některá svá stará díla za mrtvá, i když je kdysi vydali, protože už byla dávno rozprodaná a zapomenutá a další vydání se neplánovalo. Zvláště pokud to byly povídky uveřejněné kdysi v nějakých časopisech. Dnes je ale u mnoha známých a oblíbených spisovatelů (ale i třeba skladatelů) tendence vydávat úplně všechno, tedy i zapomenutá i nikdy nezveřejněná díla, někdy i ty poznámky.
U takových těch ty druhých a další verzí jednoho díla asi dost záleží na samotných editorech, co s tím udělají, a potom na čtenářích, jak si to přeberou. A klasický problém jsou neukončená díla, kde jsou nějaké poznámky o tom, jak se to mohlo vyvíjet dál, jenže nejednoznačné. (Školní příklad: vzala si Baarova Hanýžka Martínka, anebo ne? Slyšela jsem uvádět obě možnosti, a pokaždé podávané s neochvějným přesvědčením.)
Dobře, zpátky k tématu. Tohle všechno jsou moc zajímavé záležitosti, ale o ff coby díle samotného autora originálu bych byla ochotná uvažovat asi jen pokud by to bylo skutečně nějaké alternativní dílko, jako ten jiný konec Harryho Pottera. Prostě něco, co by si sám autor vědomě napsal "bokem", výslovně tak, že se to neshoduje s jeho originálem - a nemá ho nahradit. Hermiona si vzala Viktora Kruma, Lupin a Fred přežili a tak dále.
Jo, tak mě napadá, Rowlingová přece napsala nějakou tu povídku, ve které se James a Sirius honili na motorce s nějakými pronásledovateli a zastavili je policajti. Hm, to ještě není autorská ff podle toho kritétia, co jsem právě napsala, ale ta povídka dost fanfictionsky působí a jestli teď někdo napíše, že mi něco uniklo, že to byla kachna a tu povídku napsal někdo úplně jiný, tak mu snadno uvěřím.

Obrázek uživatele Danae

Ono jde samozřejmě samotný termín fanfiction chápat z několika úhlů pohledu: z čeho vychází, kde se vyskytuje, kdo ho píše... a podle toho, jaký úhel zrovna použijeme, dané dílo fanfiction buď bude, nebo nebude.
Například hypotetický příklad JKR umisťující na ff.net pod pseudonymem svůj příběh z Harryho Pottera, který je AU - z hlediska přísné logiky to ff není (autora kánonu nemůžeme pokládat zároveň za fanouška), ovšem jinak to všechny rysy ff má a dokud se autor neodmaskuje, tak i mít bude.
Jinak je jasné, že rysy, které v současnosti vnímáme ve fanfiction jako velmi výrazné, jsou v nějaké míře přítomné v literatuře a kultuře obecně odjakživa. Například přincip sdílení světa, vycházení z kánonu a přetváření a doplňování kánonu je fakticky starší než poosvícenský princip individuálního autorství. Až do baroka se takto pracuje s motivy, příběhy i celými fikčnímu světy (hagiografie, artušovské legendy, Shakespeare..., o klasickém vypravěčství a pohádkách ani nemluvě). V tomhle ohledu se fanfiction vrací skutečně ke kořenům.

S tím tak úplně nesouhlasím, protože přístup byl poněkud odlišný. Jednalo se prostě především o to vyprávění příběhů, které se staly někdy někde, s tím, že sice není tak důležité, od koho to mám já, ale zrovna tak není tak důležité, kdo jsem já, protože já to zas předávám dál. Většinou tam ani nebyl originální autor, na kterého by se bylo možné ohlížet, protože se ty příběhy tak nějak někde vzaly, údajně odehrály, ne že si je vymyslel nějaký Tolkien, a mám dojem, že i ty skutečně smyšlené jejich autoři podávali tak, jako by je odněkud měli. A jednalo se daleko spíš o různá převyprávění daných příběhů, do kterých se potom občas zapletly - spíš náhodně, jak to tak putovalo - další materiály, než o svévolné domýšlení pokračování nebo o předělávky podle toho, jak se to líbí nám. Nebo pokud se do toho zasahovalo nějak záměrně, tak obvykle s ohledem na nějaký jiný účel než vlastní zájem - třeba ty hagiografie, pojímané pochopitelně tak, aby v nich světec co nejvíc vynikl a co nejvíc naplňoval všeobecnou představu svatého člověka a vyvolence božího, takže v extrémním případě třeba Nepomuk dostal jiný příběh a jiné osobnostní rysy než ve skutečnosti. Nebo takové změny, jako že se z původně přijatelné víly Morgany stala zlá čarodějnice, protože vypravěči byli stejně jako čtenáři a posluchači přesvědčeni, že čarovat je špatné. Ale sotva bylo ve středověku typické měnit vyprávění o králi Artušovi tím způsobem, že třeba Ginevra se dala dohromady s Parsifalem, protože se k ní hodil víc než Lancelot, a Lancelot si to místo toho střihl třeba s Artušem.
Ono tohle zase není úplně ten samý případ. Převypravování starých příběhů se dělo vždycky a děje se napořád, pohádky vycházejí pořád v nových podobách a existují i různé redakce originálních příběhů, třeba všelijaké ty úpravy pro děti typu Robinson od J.V.Plevy. To ale nebudeme asi považovat zrovna za fanfiction.
Pak také jsou a vždycky byly přiznané inspirace - třeba Matyáš Sandorf alias Nový hrabě Monte Christo od Vernea, který otevřeně vychází z Dumasova příběhu a zpracovává ho vlastním způsobem, ovšem jako příběh jiných lidí někde jinde. Nevím, jestli se tohle dá řadit k fanfiction. Sice vědomě obšlohnutý nápad, ale nijak nezasahuje do toho původního příběhu, vytváří vlastní.

Obrázek uživatele Aries

To je pravda. Ale souhlasila bych i s Danae. Fanfiction by se určitě ústnímu podání tradičních příběhů říkat nemělo, ale určitá podobnost podstaty věci tam přece jenom je. Rozdíl bych viděla ve formě. Vypravěč dneska málokdy sedí u ohně a přidává si do příběhu, který někde zaslechl, vlastní nápady, vylepšuje si, co se mu v zaslechnuté verzi moc nezdálo, a improvizuje, když náhodou zapomněl, jak přesně to bylo.
Dneska si takový vypravěč sedne k počítači a hodí to na net, kde to zůstane viset, takže narozdíl od těch přímých posluchačů, co mají jedinečný a neopakovatelný zážitek, si tu vypravěčovu verzi přečte x lidí, a nejen to, x lidí si zároveň může přečíst jiné verze jiných vypravěčů a třeba je porovnat, což posluchači taky nemůžou, jelikož o tom, co vykládá jiný krajánek ve vesnici za lesem, nemají tušení.
Předpokládám, že tobě jde hlavně o tu cílenou a úmyslnou úpravu původního příběhu, chybí tam takový ten živelný vývoj. S tím souhlasím a proto bych taky netvrdila, že to prapůvodní vyprávění je fanfiction. I když... píšou se i fanfiction na filmové verze odlišné od knižních originálů (Sherlock!)a dokonce fanfiction na takto vzniklé fanfiction. Tohle řetězení se tomu původnímu převypravovávání podobá docela podezřele.

Obrázek uživatele Tess

Myslím, že by se ještě měla odlišit fanfiction a sdílený vesmír.
Sdílený vesmír je vesmír takový, do kterého autor pozve libovolné jiné autory a nechá si je hrát na pískovišti, nic neřešiv. Nejedná se přímo o fanfic, protože autor se vzdává práva určovat toho, co je kánon.
Pak je omezeně sdílený vesmír - autor dává svolení určitým jiným autorům a jejich díla před zveřejněním schvaluje (např. Star Wars).
Následuje exkluzivně sdílený vesmír - autor pozve některé konkrétní autory (impuls nevychází od autorů, ale od stvořitele vesmíru). Následně se s jejich dílky nakládá jako se stoprocentním kánonem (příklad - David Weber).

Oproti tomu fanfiction se na nic neptá, prostě je. Nikdy nemůže být považována za kánon, i když spousta autorů píše v souladu s kánonem. Přesto můžou například u sdílených vesmírů vznikat mnohem kvalitnější dílka v rámci fanfic než v rámci jakéhosi polooficiálního sdílení (např. Star Trek). Nicméně pořád mají nižší status.
A, samozřejmě, v rámci fanfic může vzniknout takřka neomezené množství shitu. Holt každý má svobodu udělat ze sebe idiota a někteří lidé ji i využijí.

Obrázek uživatele Aries

Pro účely debaty o fanfiction bych se docela ráda držela svého oblíbeného pravidla brát v úvahu pouze díla kvalitní, jelikož shity tak nějak nestojej za řeč už z podstaty a nemá cenu snažit se seriózně rozebírat fenomén blbý sám o sobě.
Ohledně sdílených vesmírů souhlasím. Pro Budeč platí, že cokoliv je zveřejněno na budečských stránkách, stává se kánonem bez ohledu na autora, od autora se pak očekává, že ve stávajícím kánonu nebude dělat bordel a měnit reálie, které už někdo nějak popsal, jinak má zcela volné pole působnosti.

Obrázek uživatele strigga

Vidíš, na to jsem se tě chtěla zeptat. Jak Aluze psala, že když chce člověk psát Budeč (ne že bych teď chtěla, mám toho moc málo načtenýho, ale možná někdy, čistě hypoteticky..), nemusí se nikoho ptát.. vážně je to tak? Já to u Budče naopak vždycky brala tak, že je slušnost zeptat se přinejmenším tebe. Funguje to teda vyloženě sdílenovesmírově?

Jinak všem moc díky za reakce, docela mě baví koukat, jak se to tu rozběhlo. Někdy vymyslím podobně šílenou otázku s podobně šílenýma příkladama, plodí to dobrý debaty plný dobrejch nápadů :)

Obrázek uživatele Aries

Nemusíš se ptát nikoho, jenom když si chceš vypůjčit něčí původní postavu, je to jako všude. Čili bych uvítala, kdyby ses zeptala například kvůli Evženovi, ale nemusíš se ptát nikoho kvůli kněžně Libuši. Dokonce se ani nemusíš nikoho ptát, jestli můžeš použít liškomágy, ale tam už by se očekávalo dodržení reálií. Ale v rámci DMD už vzniklo i pár dílek, kde se lišák objevil, autorky se mě předem neptaly a nic se nestalo, kanonické to bylo a pro mě lichotivé, že se někdo chtěl zabývat zrovna mojí postavou.
Obecně opravdu může o Budči napsat kdokolvi cokoliv a zveřejnit si to, kde chce. Když se nám to bude hodit, pravděpodobně přijdu sama a budu otravovat, ať to dáš k nám. A můžeš dokonce rovnou zveřejnit povídku u nás, dokonce i bez předběžné konzultace, akorát může přijít zlý admin a zase ji odtamtud sundat, když se mu to nebude líbit (zlý admin jsem já a zatím jsem to za celou dobu existence budečských stránek udělala jen jednou, protože povídka kánonu úmyslně protiřečila). Ani tak ale nic nebrání zveřejnění kdekoliv jinde.

Obrázek uživatele strigga

Paráda, díky za vyčerpávající odpověď! Třeba se jednou vrhnu na nějaké to budečské historické období. :)

Obrázek uživatele Aries

Budeme se těšit, Budče nikdy není dost :-)

Obrázek uživatele Tess

Kámen.
Shity ve fanfic existují, což je věta oznamovací a dále se tu s tím patlat nemusíme. Místo toho můžeme napsat sem tam nějakou tu kvalitu :)

Sdílené vesmíry mi dají práci psát... stejně jako každý nový fenomén fanfic, myslím, protože se (možná až příliš) snažím aby mé dílko odpovídalo kánonu. Ale tak naštěstí hloubkový průzkum, dát tomu nějakou dobu a už se do toho můžu vrhat. Na Budeč si ale netroufám.
Inu co. Světů je hodně.

Obrázek uživatele Julie

Já bych shity jen tak jednoduše neodmávla. Já mám takovou teorii, že fan fiction se musí pojímat jako jeden celek. jednotlivé texty (videa, obrázky, urny na popel...) se vzájemně ovlivňují a nestojí tak úplně samostatně. V rámci tohohle systému mají shity svůj význam a já jsem přesvědčená, že kdyby jich nebyo, nebyly by ani ty dobré povídky. Ještě to nemám úplně pořádně promyšlené, ale zcela vážně tomu věřím. Minimálně už jsem mnohokrát viděla skvělou povídku, kterou někdo napsal více méně proto, že se mu líbil nápad schovaný v něčem trochu shitoidním.
A pak je tu ještě jedna věc - lidé, kteří nejsou vypsaní, neznají teorii a tak (jinak řečeno začínající autoři) sice často píšou technicky mizerně, ale přebijou to tím, že mají spoustu energie a neotřelých nápadů.

Obrázek uživatele Aries

Já ti nevím. Jedna věc je vzít existenci slabých ff na vědomí a případně chápat, že nevypsaný tápající autor prostě brilantní dílko nevysype jen tak z rukávu na první dobrou (přestože časem z něj samozřejmě něco být může). Druhá věc je, že jelikož jde o ff, co může psát opravdu bez jakéhokoliv omezení žádného druhu absolutně každý, tak je dost těžké pojímat ji jako celek, když už se o tom takhle teoretizuje. V zásadě jsem se snažila eliminovat časté výhrady typu pravopis, téměř doslovné kopírování originálu, nulový obsah i forma, etc., a občas i zoufalý nedostatek energie i nápadů :-)
Neříkám, že se nic takového páchat nesmí, ale pro účely teoretizování o ff bych asi opravdu radši tohle pominula, protože jinak se do toho asi zas zoufale zamotáme. Hele, on stačil ten brajgl v diskusích okolo HP, kde se smrtelně vážně rozebíralo cosi a co tím chtěl básník říci, a pak se ukázalo, že to prostě byla jen autorská chyba. Ve ff by takových situací byla spousta

Obrázek uživatele Keneu

jsem si teď vzpomněla na takové první vlaštovky moderní fanfikce, jako třeba
Čapkovy apokryfy (ano, je tam sice především historie a Bible, ale i shakespearovky) a Závěť hraběte de Monte Christo, což je snad i crossover s Stevensonovým Klubem sebevrahů
a když jsme u těch crossoverů stojí za zmínku i tohle:
D´Artagnan contra Cyrano de Bergerac
a Arsène Lupin kontra Herlock Sholmes

EDIT no a pak jsem na FF šla na dvě přednášky o fanfikci a zjistila, že tu ze sebe dělám blbce... tak pardon :)

Obrázek uživatele strigga

Arséne <3 (pardon, jestli si to tu někdy přečte Carmen, zabije mě, poněvadž jsem ji donutila mít o něm referát, načež ona zjistila, že ho nesnáší :D ale pro mě je to táákový kus dětství.. :D)

-A A +A