Mé srdce ti patří celé

Úvodní poznámka: 

Nesoutěžní.
Inspirace jednou dřívější výstavou zejména Tiziánových portrétů ve vídeňském Kunsthistorisches Museum, kde bylo mj. rozebíráno i tohle.
Téma se do toho nakonec promítlo jen tak tak, ale smysl je jistě jasný, jedno srdce spějící k druhému.

Drabble: 

Mezi přečetnými portréty z renesanční Itálie se najdou dámy zobrazené v poněkud uvolněné pozici i oděvu. Rozhalený šat, košile, ba někdy hruď obnažená víc, než se připouští.
Obvyklé vysvětlení zní: Kurtizány. Jistě, mohly sloužit jako modely a naplňovat potřebu umělců zobrazovat tělo tak, jak to nebylo povoleno.
A přesto se za takovými malbami skrývá i něco jemnějšího, křehčího. Obrazy určené nastávajícím manželům, dívky zobrazené tak, jak je pouze oni budou vídat.
A ani dámy s obnaženými ňadry nemusejí být nestoudné, v jejich postoji se zračí něco výmluvného: Dávám se ti celá. Pohlédni, zde je mé srdce a patří jen tobě.

Závěrečná poznámka: 

Nutno dodat, že v mnoha případech jsou portrétované ženy (a nejen ty nalehko) neznámé, pro některé se používají jenom jména, která jim byla dána zpětně, někdy se jedná možná dokonce i o jakési idealizované portréty bez konkrétní předlohy.
A několik příkladů takových obrazů:
Tizián: Flóra https://cs.wikipedia.org/wiki/Fl%C3%B3ra_%28Tizian%29#/media/Soubor:Flor...
Giorgione: Laura
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Giorgione_-_Young_Wo...
Bernardino Licino: Mladá žena a její ctitel
https://images.canesso.art/CanessoMedia/Object/636802228988922251.jpg?w=...

Komentáře

Obrázek uživatele Aplír

Je pravda, že pohled může opravdu hodně sdělit. A kokety toho hodně využívají.

Děkuji, Aplír.
Je to pravda. Ale líbí se mi, že takové obrazy mohou vyjadřovat lásku.

Obrázek uživatele Apatyka

Krásné :)

Děkuji, Apatyko.

Obrázek uživatele Kitsune's Sun

Podle mě ale ty obrazy své předlohy určitě měly, jen v dnešním smyslu takzvané modelky úplně nebyly v postavení, aby se po nich ty obrazy pojmenovaly. V konečném důsledku mohly představovat kohokoli a jako alegorii cokoli. Význam býval obšírný a záleželo na kontextu. Často to býval odkaz na Antiku, kritiku společnosti, ale samozřejmě i lásku, smyslnost, mladost, svěžest a vitalitu. Děkuji za otevření zajímavého a složitého tématu.

Většinou určitě, setkala jsem se ale i s názorem, že jsou mezi nimi nějaké idealizované typy namalované jen tak... Někteří se takhle dohadují o Tizianově krásce zvané La Bella, která se objevuje v několika variantách, jedné poněkud lascivní. Zase ale v ní někteří spatřují podobu s vévodkyní z Urbina, kterou maloval také. Tak kdoví... Děkuji za komentář.

Obrázek uživatele Tajiš

Zajimavé

Děkuji.

Obrázek uživatele Regi

Je to tak, jak píšeš...

Děkuju.

Obrázek uživatele Chrudoš Brkoslav Štýřický

Pravdu máš, odhalenost nemusí být vždy lascívní, někdy má hlubší smysl.

-A A +A